2016 Piber Word Championship – Pazar magyar teljesítmény az utolsó napon!

piber_1200x600A szövetségi kapitány, ifj. Bozsik József összegzése – Pazar magyar teljesítmény az utolsó napon!

Nyúl Katalin és Kun Andrea az akadályhajtásban a negyedik helyre küzdötte fel a csapatot a világ 18 nemzete közül. Összetettben a magyar csapat Gáspár Szilviával kiegészülve beállította az eddigi legjobb eredményt és a 10. helyen zárt. Egyéniben Nyúl Katalin lett a legjobb magyar az akadályhajtásban a rendkívül előkelő 11. helyen zárt, míg összetettben a 25. lett a világ 75 hajtója közül. Az egyéni induló Farkas József is derekasan helytállt, míg Németh László sajnos pályatévesztés miatt kizárásra került az utolsó napon. Összeségében elmondható, hogy soha nem látott mennyiségű nemzet és komoly minőségű ló küzdött meg ezen a világbajnokságon és az utolsó pillanatig nyitott volt a vb cím közel 15 hajtó számára. Fiatal hajtóink nagyon tehetségesek, sajnos azonban a válogatott ló állomány továbbra is jóval gyengébb mint a nemzetközi élvonal, és kizárólag külföldi (4 KWPN és 1 oldenburgi) lovakból áll. Érthetetlen számomra a magyar lótenyésztés vezetőinek hozzáállás hiszen ki sem jönnek egy ilyen világ versenyre, hogy megnézzék hol is tart ma a világ. Eljutottunk oda, hogy egyetlen magyar tenyésztésű ló sem indult ezen a világbajnokságon és hajtóinknak is külföldre kell menni ha jó lovat akarnak venni. Régen ez pont fordítva volt, hetente jöttek a külföldiek és keresték a jobbnál jobb elsősorban szilvásváradi lipicai lovakat. Hogy hol vannak most ezek a lovak senki nem tudja. Ezen sürgősen változtatni kell a legmagasabb állami szinten ha világbajnoki eredményeket kívánunk elérni.


A Világbajnokság összes start- és eredménylistája, pályarajzok a honlap Itt található meg.

Program:

Augusztus 04., 09:00 – Díjhajtás – Visszanézhető ITT
Augusztus 05., 09:00 – Díjhajtás – EREDMÉNY – Visszanézhető ITT
A legeredményesebb hajtónk egy pazar programmal Gáspár Szilvia, aki Argosszal 55,79 hp-os (13. hely) teljesítményt nyújtott. Nyúl Katalin és Ziezo 59,10 hp-ot (27.) kapott, Farkas József és Ragyogó tesztjét 67,79 hp-ra (57.) értékelte a zsűri. Németh László és Opáll 80,43 hp-ot (73.), míg Kun Andrea és Armani 88,11 hp-ot (74.) szerzett. Egyébként az eddig legkevesebb hibapontot szerzett holland versenyzőt, aki 2014-ben Izsákon egyéni aranyérmet nyert, Wilbrord van den Broek-ot kizárták és lovát, Oscart diszkvalifikálták a versenyből miután kihajtott a négyszögből, mivel vért és sebet találtak a ló szájában.
A magyar csapat a 9. helyen áll a díjhajtás után, csapateredmény ITT

Augusztus 06., 10:00 – Maratonhajtás – EREDMÉNYMARATONPÁLYA RAJZ – Visszanézhető ITT
A+B EREDMÉNY
A+B csapateredmény
Maraton helyzetjelentés ifj. Bozsik József szövetségi kapitánytól:
A várakozásoknak megfelelően Nyúl Katalin és Kun Andrea vitte a prímet a magyarok közül! Gáspár Szilvia becsülettel végig küzdött és Farkas József és Németh László is tudott előrelépni. A nemzetközi maraton mezőny azonban továbbra is előttünk jár. Az egyesfogathajtás szigorúan egy lóra épül. Magyar hajtóink egyre jobban, szebben és gyorsabban hajtanak ám ehhez a ló állományt is fejleszteni kell. Ezekkel a lovakkal ez a maximum teljesítmény amire képesek vagyunk. Az akadályhajtásban remélem feltesszük az i-re a pontot és sikeresen fogjuk zárni mindenidők legellentmondásosabb és legnehezebb egyesfogathajtó világbajnokságát. Hajrá Magyarok!

Augusztus 07., 09:00 – Akadályhajtás és 15:00 – Bajnokavatás – Visszanézhető ITTPÁLYARAJZEREDMÉNY / VÉGEREDMÉNY
Csapatok végeredmény ITT

Miután mind az 5 versenyző befejezte a díjhajtást Piberben ifj. Bozsik József szövetségi kapitányt kérdeztük a tapasztalatokról.
Biztató kezdés a magyar válogatott számára!
Az előzetes várakozásnak megfelelően a magyar válogatott lányai mindent megtettek a díjhajtásban. A tegnapi nap után, a többszörös bírói túlkapások miatt igen feszült volt a hangulat a magyar táborban. Ez jól látszott a legjobb díjhajtónkon Gáspár Szilvián is aki az utolsó pillanatig bírta a nyomást, egy csodálatos programot hajtott és az elköszönés után potyogó könnyekkel hajtott ki a piberi arénából. Nyúl Katalinnal kiegészülve a magyar csapat biztos hogy a mezőny első harmadából várhatja a folytatást. Az előzetes információk szerint minden hajtó folytathatja a szereplést a maratonhajtásban így Kun Andrea is beválthatja a hozzá fűzött reményeket. A két egyéni induló Farkas József és Németh László is jó maraton és akadályhajtó hírében áll igy ő tőlük is nagy előrelépést vár a kapitány!

Megtörtént a sorsolás, kialakult a következő 2 nap programja. A díjhajtás versenyszámot a magyar versenyzők közül Kun Andrea és Armani kezdi csütörtökön 09:30-kor, majd Németh László és Opáll következik 10:30-kor. Nyúl Katalin és Ziezo 15:10-kor hajt be a díjhajtó néygszögbe, míg Farkas József és Ragyogó 16:10-kor. A pénteki versenynapon mutatja be programját 11:30-kor Argosz és Gáspár Szilvia.

GIRLPOWER
Az első állatorvosi szemlén minden lovunk versenyzésre alkalmasnak bizonyult. Ezt követően ifj. Bozsik József szövetségi kapitány kijelölte a 3 fős magyar csapatot és az egyéni indulókat a FEI Egyesfogathajtó Világbajnokságán Piberben. A csapat tagjai: Gáspár Szilvia (Argosz), Kun Andrea (Armani) és Nyúl Katalin (Ziezo). Egyéni indulóink Farkas József (Ragyogó) és Németh László (Opall). A csapat tartalék lova Rouge.
A román színeket képviselő Kovács Imre lovát kizárták a világbajnokságról.